MatLabben
-for helse, overskudd & matglede-



Matlabben er hovedsakelig vegansk, sukker- og glutenfri.
Motivasjonen for å skape matlabben er å kunne inspirere og motivere andre til å lage sin egen mat, kose seg på kjøkkenet og nyte maten med god samvittighet.
Så lenge jeg kan huske har jeg vært interessert i helse og særlig i forbindelse med mat. Jeg har prøvd det meste av kurer og vært praktiserende veganer i 2-3 år. Det er jeg ikke lengre, men fasinasjonen av å få til like gode og spennende retter uten å ta i bruk kjøtt eller fisk er en drivkraft for meg. Både av dyrevern hensyn og fordi jeg er opptatt av å forvandle de deiligste råvarene til smakfulle retter av plantebasert mat som grønnsaker, belgfrukter, urter, frukt og bær som gir helsebringende effekter.
I noen år har jeg hatt intoleranser mot div matvarer og har tidvis fått kjent på at det er vanskelig å finne noe «spiselig» på restauranter eller og på middags besøk. Heldigvis har jeg funnet metoder for å unngå å bli så plaget av allergenene fra maten og spiser stort sett det jeg får servert.
Motivasjonen for å skape dette konseptet, matlabben-kanalen er å kunne inspirere og motivere andre til å lage sin egen mat på kort tid.
Kose seg på kjøkkenet og nyte maten med god samvittighet.
Hva er matlabben?
- Veganske retter som er ernæringsmessing fullverdige
- Plante & sesongbasert mat (som passer godt til animalske retter)
- Råvarebasert fra rene varer (dvs uten lang e-stoffliste)
- Blodsukkerstabiliserende
- Fordøyelses fremmende
- Slankende
- Immunstyrkende
- Basedannende
- Diabetes vennlig
- Hormonbalanserende/stimulerende
- Langvarende metthetsfølelse
- Middelhavsinspirert
- Energigivende
- Øker forbrenningen
- Opptaksgivende for næringsstoffene
- Anticravings
- Lett tilgjengelige råvarer i butikker
- Lett og raskt å lage
- Rimelige mat/råvarer
- Gode forhold/balanse mellom PFK (proteiner, fett, karbohydrater)
- Gode forhold/balanse mellom næringsstoffer (vitaminer, mineraler og sporstoffer)
- Næringstett
- God holdbarhet
- Lettopptakelig næringsstoffer
- Fargerike råvarer/matvarer
- Rawfood – råkost
- Fermentert
- Fiberrikt
- Næring for hjernen & tarmen
- Mettende
- Kokt, stekt, bakt, ristet
Hvem er dette for?
- I utgangspunktet alle (Veganere, vegetarianere, fleksitanianere)
- Oppskriftene kan passe for de med div allergener/intoleranser eller reaksjoner/allergier på meieriprodukter, egg, gluten, sukker og enkelte frøvarianter, nøtter og generelt raske/lette energier (karbohydrater)
- Men også for kjøtt og fisk elskere.
Kategorier i hver sin boks på nettsiden:
- Smoothies, bowls, granola
- Supper & gryter
- Salater (av frukt og grønne saker)
- Belgfrukt oppskrifter (div oppskrifter)
- Grøt & puddinger
- Kaker (Snaks kjeks, lapper, konfekt)
- Dipper (paste, dressinger, hummus, vinegrette)
- Brød & knekkebrød
- Varme, kalde drikker og shots
- Spiret mat
- Pålegg
Konseptet Matlabben er utviklet av Mariam Stensvik. Alle oppskrifter, bilder mm har Mariam selv eierskap til.